Categories Menu

Stem- en ademcoaching

Renoir,meisjesbijpianoWij leven tegenwoordig in een hoog tempo. Soms lopen we echter onszelf voorbij. Dat werkt terug op ons ademsysteem: we voelen ons kortademig of op zijn minst opgejaagd, gestrest en vermoeid. Bij veel van onze bezigheden is de adem in het lichaam weinig betrokken. De adem wordt ondiep en draagt de stem niet meer voldoende. Dat kan zich uiten in stemproblemen. De stem klinkt krakerig of hees, er zijn keelklachten. Mensen herkennen zich niet in de klank van hun stem: hij wordt als te schel, te hees of juist als te zacht ervaren. De natuurlijke verbinding met de stem kan ook verstoord zijn bij chronische aandoeningen van het ademhalings-systeem (zoals neus- en bijholteontstekingen, astmatische en allergische aandoeningen)

In de lessen richten we een luisterend oor naar binnen om via concentratie en luisteren, beweging, klank en spraak opnieuw de stem met de adem te verbinden. Daarbij bieden de zangoefeningen een leidraad: zij leren je luisteren, barrières overwinnen en je gevoel te openen: dus je instrument bouwen, muzikaal gevoel ontwikkelen.

De oefeningen maken je lichaam en je adem vrij van spanningen uit het dagelijkse leven en zo krijgt de stem de gezonde spankracht, die nodig is om je prettig te voelen en vrijuit te kunnen spreken en zingen. (In mijn opleiding heb ik een scriptie over de adem geschreven.)

Een coachingsles kost  € 32,00 per 45 minuten (incl. btw),reductie is mogelijk voor studenten, jongeren en in individuele gevallen. Vraag informatie via contact.