Categories Menu

Jacoba Dilg-vanderHoeven, sopraan

Zingen geeft je vleugels en op vleugels van de zang beweeg je je tussen hemel en aarde. Zingen kan een grote inspiratiebron zijn voor het hele leven. Door te zingen verbind je je met je  diepste gevoel. Dat maakt dat je het leven intenser beleeft, dat je dichter bij jezelf komt, dat je bevleugeld raakt.

Muziek was altijd een belangrijke factor in mijn leven. Als kind  speelde ik blokfluit en cello. Op school zongen wij klassikaal liederen van Schubert. Ik herinner mij nog goed het gevoel van  vreugde, helderheid en harmonie, dat ik daarbij altijd beleefde.

Als kleuterleidster zong ik veel met de kinderen. Tijdens en na mijn studie geneeskunde speelde ik in kleine ensembles en leidde een koortje met medestudenten. Toen ik op het Valborgkoor het zingen vanuit een spirituele achtergrond leerde kennen, verruilde ik de cello voor de stem als mijn hoofdinstrument.

Ik volgde de basisopleiding zangpedagogie/-zangtherapie bij  Margit Schermann en conservatoriumstudie zang op Hogeschool Helicon/Vrije Muziek Academie die ik afsloot met een Bachelor of Arts.

Als zangpedagoog begeleid ik mensen graag bij het ontdekken van hun eigen stem. Als zanger heb je geen kant-en-klaar instrument, maar je bent zelf het instrument en ook de bespeler van het instrument. Sommige mensen hebben gemakkelijk contact met hun stem en anderen moeten er hard voor werken.  Dat kan een hele uitdaging zijn, maar je krijgt er veel voor terug.

Ik werk als zangdocent en stem- en ademcoach in mijn privé- praktijk.
Ik heb ruime ervaring met het geven van groepszanglessen en muzieklessen als ook workshops zowel aan particulieren als ook in opleidingsverband (Opleiding docent muziek Hogeschool Leiden, Pabo Hogeschool Helicon, Basisopleiding Zingen Margit Schermann, St. Rudolf Steinerpedagogie voor het kleine Kind, het-IMO, Cususcentrum Zonneboom, Leiden, ea).

Naast het plezier dat ik beleef aan het lesgeven, ervaar ik dat zelf zingen mij altijd weer terugbrengt bij de bron. Daarom zing ik regelmatig in kamerkoren (Internationaal Werbeckensemble Duitsland) vorm ik het Trio BellaDonnae met de klarinettiste Johanna Eijsbouts en de pianiste Hetty Floors. Ook zing ik in het Animosa Trio (zang, blokfluit en klavecimbel).
Al enige tijd werk ik mee aan Vieringen op oa Begraafplaatsen in het kader van Allerzielen. Ook bij het “NamenNoemen” van Amerpoort in Baarn zing ik mee onder leiding van Daphne Questro.
Af en toe zing ik solistisch. Ik verzorg graag een muzikaal bezinningsmoment op een familiegelegenheid of feest. Dat kan zowel bestaande muziek zijn, samensang met aanwezigen, als ook improvisatie. Mocht u geinterseerd zijn, neem contact met mij op.

Ik heb lessen en masterclasses gevolgd van: Christiaan Boele, Michael Deason-Barrow, Francine van der Heijden, Mariola Niedzielska, Bart van Oort, Margit Schermann, Rebecca Stuart. Ook heb ik een scholingscursus over Werbeckzang gevolgd bij Christiaan Boele in Duitsland.

Mocht U interesse hebben aan een zangoptreden stuur mij een e-mail via contact.